Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Fenix112

Sidor: 1 2 [3]
31
Räddningstjänst och brandkår / Efterlyses: Maskinstege
« skrivet: 17:24 - 16/09 2012 »
Är det någon på forumet som kan berätta var maskinstegen PPY945 var stationerad innan den flyttades till Skåne?

32
Forum och hemsidan / Statistik: Gäster och användare
« skrivet: 11:38 - 13/09 2012 »
Under denna rubrik visas hur många gäster respektive användare som är inne i forumet. Ibland stämmer inte det antal användare som anges med antalet signaturer nedanför.

Vad är orsaken?

33
Övriga fordon / Brandkårens bärgningsbilar
« skrivet: 20:53 - 11/09 2012 »
Vid inventering av gamla bilder fann jag denna från 1977. Bilden är tagen i Trelleborgs brandkårs förråd intill brandstationen och samma år såldes den till privatperson eller företag och ställdes av 1978-01-10. Ryktet säger att den gick till en bärgningsfirma på Hallandsåsen. Bilen finns kvar i bilregistret och står sedan 2001-04-04 på ett plåt- och lackföretag väster om Kinna, som fjärde ägare. Det företaget är dock avregistrerat enligt registret.

Bilen är en GMC med bärgningsaggregat och hade nr 7 i Trelleborgs brandkårs fordonspark.
Vore intressant om någon i forumet har fler uppgifter om bilen och om den fortfarande existerar eller det bara är en miss att avregistrera den, vilket tyvärr förekommer då och då.

Jag har heller inga uppgifter om när bilen levererades till Trelleborg och om det var trelleborgarna som byggde den som bärgningsbil.



34
Räddningstjänst och brandkår / Begangnade tankfordon
« skrivet: 22:23 - 13/07 2012 »
I Malmö var det i kväll andra gången på ett dygn som det brann hos Stena Recycling och det är framför allt batterier som brinner. I går kväll fick man gå ut med varning över radion eftersom röken drog in över Burlövs kommun.

På PPPress hemsida http://www.pppress.se/ finns bilder och bland annat på en tankbil som företaget själva håller. "En lastbil med tank" heter det men jag undrar om det inte är en begangnad Rtj-tankbil som plundrats på larmutrustning. AOJ 652 är regnumret. Känner någon igen det? Bilen verkar vara vit i grunden, hur var det i Göteborg?


35
Övriga fordon / Från ledningsbil till badbevakning
« skrivet: 00:08 - 06/07 2012 »
Malmös gamla Chevrolet ledningsbil DNH215 från 1994 har fått nya arbetsuppgifter.

Numera står den på någon av Malmös tre badplatser bemannad med badbevakare.

1995 togs bilen i bruk som ledningsbil 32106. Den bemannades av vakthavande brandingenjör.
Den placerades först på huvudbrandstationen men flyttades till station Hyllie när den stationen togs i bruk.



2002 ersattes ledningsbilen av en Mercedes Sprinter och blev då reservbil med radionummer 32146.



I samband med att nya ledningsfordon anskaffades i Malmö och Lund inom Räddningstjänsten Syd blev Chevroleten övertalig. City Jour, som har hand om bevakningen vid Malmös badplatser Sibbarp, Ribersborg och Scaniabadet, köpte in bilen 2011 och ställde om den till sin verksamhet. Samtidigt plockades blåljus och sirén bort.




Ett tips till andra badbevakare: Ledningsbilen Mercedes 316 CDI TAK729 som ersatte ovanstående bil 2002 finns nu till salu hos KVD Kvarndammen.

36
Föreningen SUF / Möte innanför "murarna"
« skrivet: 09:20 - 15/06 2012 »
Så har man då frivilligt tagit sig in, dit man annars blir införd.

"Lilla Fort Knox" i Toftanäs-området i utkanten av Malmö var just den anläggning som den ser ut att vara när man beskådar den utifrån. Svarta och gråa byggnader, en jättlik kommunikationsmast, höga staket med dubbla rader taggtråd och många videokameror pekande åt alla håll. Utvändig märkning är en jättestor polislogga på ena gaveln.

En samling grånande herrar (nåja, det fanns en ungdom också) under Per Palms ledning fick den ganska unika möjligheten att komma innanför grindarna och samlas, efter allehanda personkontroller, i en av hörsalarna för att få en redogörelse om hur Skånepolisens nya fäste är organiserat. För den fordonsintresserade skulle det finnas tillfälle för fotografering av olika utryckningsfordon men med reservation för att någonting kunde hända. Och det hände. MC efter MC försvann från det jättelika garaget och snart fick vi beskedet: Tyvärr, en större grej är på gång. Trafikpolisens buss 169-6430 (eller något liknande) var det enda som stod till fotografernas förfogande.

Men trots detta, vi var ju förvarnade, var det ett intressant besök.

Tack Per & CO för detta arrangemang.
Det gäller att ha de rätta kontakterna. 

37
Övriga fordon / Då och nu - nästan 100 år
« skrivet: 14:36 - 09/06 2012 »
Idag, när Rsyds nya släckbil 261-1410 stod parkerad i Pildammsparken i Malmö, slog det mig att det snart är 100 år sedan den första Scania Vabis-brandbilen stod uppställd ca hundra meter därifrån.

Ã…r 1914 var Baltiska Utställningen förlagd till Malmö. Platsen var de fält som idag är Pildammsparken. Mitt ute på fältet bakom utställningsområdets hallar och andra byggnader stod ång- och ellok, vagnar och redskap för den starkt utvecklande järnvägen. Precis på denna plats, intill "tallriken" stod idag den senast levererade Scania-bilen till Malmö (Räddningstjänsten Syd).

För brandkårens del var Baltiska utställningen speciell. En särskild brandstation byggdes där, en mindre del finns faktiskt kvar, nu som "frilufts-dagis". Inför utställningen levererade Scania Vabis en ny autopumpmobil med en avbröstbar stege. Den placerades i brandstationen på området och övertogs efter utställningen av Malmö Stads Brandkår. Det är nästan 100 år sedan (98 för att vara exakt).

Baltiska Utställningens brandstation 1914 med hästanspänd redskapsvagn och en alldeles ny autopumpmobil av märket Scania -Vabis DLa/sp med motor typ K-1 på 8,6 liter och 60 hk, aktermonterad Laval-pump 1500 l/min och en avbröstbar stege 22 m av Bergströms tillverkning. Tjänstevikten var 5370 kg.



Den 9 juni 2012. Släck-/räddningsbil typ Scania P360 årsm 2011, 265 kW, Rubergspump på 3000 l/min och tjänstevikten 11855 kg (totalvikt 18600 kg). Tillverkad av Autokaross Rescue System.


38
Övriga fordon / Ambulanser på 70-talet
« skrivet: 09:23 - 04/06 2012 »
Fick se några nya bilder på ambulanser byggda på amerikanska personbilschassin. Jag syftar på de Plymouth-ambulanser av modell Belevedere och Saturn som byggdes kring 1968-1970 av bl a Heinells Karosseriverkstad i Malmö. Hur många byggdes egentligen?

I Skåne fanns det sådana i Malmö, Lund och Kristianstad - kanske också på fler platser (Hässleholm?). Men de måste ha funnits även på andra håll i landet. Har sett bilder på BA- och O-registrerade. Dessa plus malmöbilarna var lackade i rött och grått. På andra håll var de klassiskt vita, med och utan mattsvart motorhuv, men också röd och vit fanns.

Finns det någon i forumet som har koll på detta?

Heinells i Malmö är idag en "vanlig" verkstad med produkter långt ifrån ambulanser.

39
Övrigt / Malmöbilar i modell
« skrivet: 16:26 - 02/06 2012 »
En del av Jonas Sandqvists modeller i skala 1:43 av brandfordon och ambulanser från Malmö Brandkår har tidigare publicerats i Utryckning! Det har tillkommit ytterligare modeller och jag gjorde därför en PowerPoint-presentation som vi har på Malmö Brandkårs Brandmuseum i Malmö.

Här nedan kan du se de sidor med modeller om finns i samlingen. Sedan presentationen skapades har ytterligare modeller byggts av Jonas och nu även polisbilar.

Underlag i form av foton och skisser kommer från Malmö Brandkårs Museiförenings och mina egna samlingar.

Håll till godo och njut!























Jonas använder oftast modeller från exvis Minichamp men flera av modellerna är rena scratchbyggen.

Det är bara att gratulera Jonas till de fina resultaten.

40
Övriga fordon / Nya arbetsuppgifter
« skrivet: 20:57 - 20/04 2012 »
Hej!

Är det någon som känner till hos vilken brandkår/räddningstjänst LJH672 Scania G82M stegbil var i tjänst?

Nu rullar den som motorredskap/arbetsplattform hos ett företag i Svedala. Helt vitlackerad! (ej stegen). Påbyggnaden verkar vara av nyare tillverkning. Arbetsplattformen är i detta fall en Magirusstege DLK23/12.

41
Rsyd har beslutat anskaffa tre nya stegfordon istället för tidigare beslutade två. Det nya är att de fem stationerna Hyllie, Centrum, Jägersro, Lund och Eslöv skall ha en höjdenhet/maskinstege i ordinarie insatsstyrkan. Till detta kommer ett reservfordon för hela förbundet. Nu har Jägersro en hävare som höjdenhet.

42
Räddningstjänst och brandkår / BAS-fordon
« skrivet: 10:12 - 10/01 2012 »
Nytt ramavtal har tecknats för BAS 1 - 4. Se bifogad länk till MSB.

https://www.msb.se/sv/Start1/Nyheter-fran-MSB/Nyheter/Nya-ramavtal-tecknade-for-brandbilen-BAS-1-4-/


43
Övriga fordon / Gamla malmöbilar på DVD
« skrivet: 22:33 - 16/12 2011 »
Mitt hjärtas Malmö heter en DVD-serie som innehåller arkiv- och privatfilmer från ett försvunnet Malmö. Volym 11 är den senaste och behandlar åren 1950 - 1970. I den finns 11 filmer varav en heter Brandmännen på Limhamn.
Nåja, det finns flera avsnitt som berör andra delar av Malmö. En sekvens visar en fordonskortege framför huvudbrandstationen där flera utryckningsfordon från 40- och 50-talen passerar, i färg.
Magiruskranen KW20 är i aktion tillsammans med vattendykare vid Lernacken i början av 70-talet, där nu Öresundsbrons betalstation finns.

DVD är producerad av Magnus Gertten och Lennart Ström och ges ut av filmbolaget Auto Images. Finns i bokhandeln.

Sidor: 1 2 [3]