Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Gustavsson

Sidor: 1 ... 3 [4]
46
Övrigt / Youtubeklipp
« skrivet: 20:58 - 04/12 2011 »
Det finns hur mycket utryckningsrelaterat som helst på Youtube, några exempel:

"Cool and weird firetrucks": http://www.youtube.com/watch?v=NQHho4Wr5uo&feature=related

Lite mer fantasifullt än i Sverige (även om vissa knappast används som brandbilar på riktigt).

En riktigt maffig stegbil: http://www.youtube.com/watch?v=O3Q2Is8JDqQ&feature=related

Brandbil under utryckning kör mot trafiken: http://www.youtube.com/watch?v=h6MRTuohoss&feature=fvwrel  :o

47
Räddningstjänst och brandkår / SV: Pumpbil
« skrivet: 16:09 - 04/12 2011 »
Precis som du skriver var uppgiften att pumpa vatten.  ;)

Pumpen hade större kapacitet än vanliga brandbilar och användes vid storbränder. Själv har jag bara sett den i aktion vid ett tillfälle, vid en stor brand på Gröna Lund på 80-talet, då man tog vatten från Saltsjön för släckningen. Jag har inga siffror om kapaciteten tillgängliga.

Fordonet i fråga var innan den byggdes om till pumpbil skumbil på Johannes. Pumpbilen var placerad på Östermalm, men bilden är tagen i tvättgaraget på Farsta. Det ser faktiskt ut som det är den bilen som är till salu på blocket.

När pumpbílen avyttrades, så hamnade storpumpen på lastväxlarflak. Om den finns kvar i dag vet jag inte. Det finns ju stora pumpar tillgängliga i dag via SMC.

Hoppas du fick lite svar på dina frågor.
Tack för det! Det verkar ju vettigt att ställa pumpen på lastväxlarflak i stället för att ha den på en egen bil, för så stor användning kanske man inte har av den till vardags.

Branden, för övrigt, det kanske var 1985 när Lustiga huset brann ned?  :'(

48
Räddningstjänst och brandkår / Pumpbil Stockholm
« skrivet: 23:42 - 03/12 2011 »
Det finnns en bild på en pumpbil på hemsidan under Fordonstyper/Brand och räddning / Specialfordon http://www.utryckningsfordon.se/fordonstyper/20125-1981_rc.jpg.

Vad hade pumpbilen för uppgift? Pumpa vatten antar jag, men i vilka sammanhang då? Tömma källare vid översvämningar eller att placera ut vid vattendrag vid skogsbränder?

Bilen på bilden ser ju ut att ha hört till Stockholms brandförsvar, fanns det några särskilda skäl till den rullade just där? Vad ersattes fordonstypen med när den försvann?

Kan det för övrigt vara pumpbilen på bilden som ligger ute på Blocket just nu, i skepnad av maskintransport? http://www.blocket.se/varmland/Maskintransport_Volvo_F_85_36230253.htm?ca=11&w=3

Sidor: 1 ... 3 [4]