Utryckningsfordon > Räddningstjänst och brandkår

Samlingstråd: Räddningstjänsten Östra Kronoberg

(1/13) > >>

najkos:
Tänkte informera lite om kommande förändringar/nyköp till Räddningstjänsten Östra Kronoberg, RÖK.
 
Först ut är stationen i Lenhovda, som får nytt chassi till sin tankbil. En Scania blir det, vet inte vilken modell än dock. Bilen ska till Sala för ombyggnad i närtid.
 
Hävaren på stationen i Tingsryd faller för åldersstrecket nästa år (29 år i år) och strax före sommaren avslutades anbudsförfarandet. En splitter ny Bronto 27-meters teleskophävare beställdes och enligt uppgift ska den ha stegpaket på sidan av bommarna också. Chassit till denna blir en Scania P360.
 
Ã…terkommer med mer info/bilder så fort jag har nåt nytt!
 
Mvh,
Niklas

Henrik:
Hej
Kommer den nya hävaren att ersätta förbundets andra hävare placerad i Ã…seda? Den har chassi från -89 men hävaren är från -73 så den borde också vara på gång att ersättas.
Ang tankbilen i Lenovda: Man har ju idag ett 3-axligt chassi till den men  kommer det att bli 2 eller 3 axlar på det nya? Man har ju valt att ersätta de 3-axliga fordon med 2-axlade tankbilar på övriga stationer. Tankpåbyggnaden är ju annars relativt ny då man från början flyttade över en gammal tank till det nuvarande beg Scania T-chassit från -87. Efter ett tag byttes tanken ut mot en helt ny bl.a. på grund av felaktigt axeltryck.

najkos:
Hej Henrik!

Nya hävaren kommer, som jag skrev, ersätta nuvarande hävaren i Tingsryd. Vårt chassi är från 1982, men även detta hävarpaket är betydligt äldre, då det också kommer från ett äldre chassi. Har ingen koll på exakt hur gammalt vårt hävarpaket är dock. När hävaren i Ã…seda kommer ersättas har jag i dagsläget ingen information om. Uppvidinge kommun har dock aviserat om förändringar/neddragningar på räddningstjänsten, då dom tycker den kostar för mycket i dagsläget. Så ny hävare till Ã…seda kanske dröjer längre än vi tror...

Nya chassit till Lenhovdas tankbil har jag inte lyckats vaska fram nån information om än, men jag jobbar på det.

Mvh,
Niklas

Henrik:
Hej och tack för svar!
Vad jag hört så har det funnits funderingar inom RÖK att ersätta de två hävarna med EN ny, så därför mina frågor om detta medför att hävaren i Ã…seda nu försvinner när Tingsryd får ny.
Det finns ju också ett pågående arbete med att minska de tunga fordonen runt om i förbundet... Nästa "tunga" investering inom RÖK borde bli ny släckbil till Kosta, då den nuvarande är från -84.

najkos:
Japp, du har rätt i det du skriver Henrik, man jobbar på att optimera vår fordonspark. Det var bland annat detta som gjorde att man köpte in en BAS 4 till Alstermo förra hösten, som ersättare till deras släckbil och tankbil. Tankbilen gick till Norrhult, som pensionerade sin gamla. Där sparade vi in ett fordon.

Jag har också hört lösa rykten om att minska till en hävare i förbundet, men än så länge är det nog inte mer än rykten. Ska försöka luska lite mer i det...

Släckbilen i Kosta står säkert på tur, ja. Vi får se om dom får en ny, eller om det blir en ny på en av stationerna med fler larm, och den stationens gamla,fast nyare bil, går till Kosta. Kan försöka få lite info om detta också, samt förbundets långsiktiga fordonsplaner.

Mvh,
Niklas

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion