Information > Föreningen SUF

Äntligen fredag!

(1/3) > >>

Bengt:
Och inte vilken fredag som helst utan fredagen som man reser till Umeå för att delta i föreningen två dagars möte i Umeå med kranskommuner. Ser fram emot en härlig helg med mycket fotograferande. :) Resultatet kommer i kommande nummer av Utryckning!

Trevlig helg!

//Bengt

Daniel Sjöholm:
Vi syns i björkarnas stad då! Och så hoppas jag på att det är Umeå som är björkarnas stad. Annars blir det jobbigt...  ;D

Fenix112:
Va ni har det bra, ni som bara bor halvvägs!  :(

Men å andra sidan ägnar jag min fredagseftermiddag åt en djupstudie av Vallkärra med flera socknars brandförsvarsförbund som bildades 1941. Det, ni!  ;)

Efter att tidigare bara haft en brandspruta som bestod av ett ekkar med pumpanordning och två störar att lyfta sprutan med, fick man nu medel att köpa en Albin 800-spruta med 500 m slang och strålrör. 1942 skaffades medel att köpa den första brandbilen, en Volvo 1932. Det var inget lyckat köp, motorn var sliten och svårstartad. Därför beslöt man att sälja bilen till Mörbylånga brandkår (vad ont hade ölänningarna gjort?) och en ny bil på Chevroletchassi skulle byggas i Vellinge 1946. Tyvärr var det svårt att få tag i karrosseriplåt varför bilen inte stod färdig förrän 1948. Under tiden fick brandchefen använda sin privatbil som dragare åt Albin-sprutan, sedan smeden Olsson fixat en dragkrok. Vid larm fick brandchefen som var målare till vardags, åka till brandstationen och tömma bilen från färgpytsar och penslar och sedan fylla den med slang och strålrör innan han kunde dra iväg till de eventuella rester som fanns från branden. Brandmännen sprang, cyklade, red eller vad de kom på för att kunna ta sig till platsen. Brandchefen fick dessutom söka tillstånd för att få köra sin privatbil på dessa ärenden (bränslerestriktioner).  ;)

Tänk på detta när ni nu beser olika moderna och halvmoderna brand- och räddningsfordon ca 65 år senare!  :D

Ha det så trevligt!

Lars-Owe

Scaniaolsson:
Rubriken säger väl allt !

Sol och fint väder i björkstaden.
Ser fram emot en maxad i helg i blåljusens tecken.

Scaniaolsson
som rymt långt från Skåne !

Scaniaolsson:
Vaknat i Umeå efter en mycket trevlig och lååååång lördag.
Lite regn men det är (tyvärr) inget vi kan råda över.

Nu väntar en Söndag med resterande del av Umeå + Robertsfors kommuner.

Scaniaolsson.

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion