Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Joroma

Sidor: 1 ... 3 [4] 5 ... 8
46
Tycker det är på tiden egentligen för SÖRF. Förvisso har ju Ystad, Simrishamn och Tomelilla nyare Scania BAS-bilar men inom förbundet saknas idag helt och hållet reservfordon. Är det någon som vet vilka bilar som ska ersättas samt vilken som ska byggas om, och anledningen till att det ska bli räddningsbil av den??

Själv hoppas jag också på lite förändringar på tankbilsfronten i framtiden. Dessutom sålde man nyligen ett höjdfordon som gått i Tomelilla.

47
Övrigt / SV: Blåljusrelaterade nyhetsklipp och artiklar
« skrivet: 15:47 - 19/10 2013 »
Höganäs räddningstjänst får kritik.
http://hd.se/hoganas/2013/10/12/for-dalig-bemanning-och-ingen-besk/

Detta har varit aktuellt för Höganäs Räddningstjänst länge, det började skrivas i tidningarna redan för ett år sedan. Skulle vara fint att se 15 heltidstjänster (3 man per skift) utökas men det är inte lite pengar det pratas om, så det krävs nog mycket för att övertala poltikerna att skjuta in så mycket. Särskilt när dagens politik i de flesta kommunerna bara försöker spara på pengarna. Samtidigt är man på gång med nytt höjdfordon, så budgeten blir tight för kommunen.

48
Terrängfordon?

Inverkar inte sken-hjulen i fram och bak  högst menligt på terrängförmågan? Eller kan man lätt koppla av de extra hjulen ifall man behöver köra i terräng?

Nja. Unimog är ju i grund och botten 4x4 och terrängfordon. Just detta fordonet är ju köpt framför allt för att köras på räls. Vad jag hört var det från början rälsbundet, men försås med vanliga hjul först senare när man såg möjligheter för annat bruk i samband med tung räddning på väg. Internt kallas bilen "Spårbundet fordon" eller "Tåget". Att det blev just Unimog har nog att köra med att det kan åka lika fort fram som bak, vilket lämpar sig väl på rälsen.

49
Skulle tro att man slopat detta fordon, dels genom besparing, då detta fordon vad jag vet nästan aldrig använts skarpt..

Dock kan man ju ställa sig fråga vad Helsingborgs Brandförsvar har nu för terrängfordon?  :o


Här en länk till auktionen på KVD, OBS. att länken endast fungerar till onsdag 131016;
http://www.kvd.se/sv/auktion/tunga-fordon/unimog-u1650l-4x4-brandfordon-1994_590955.html

Jag gjorde min LIA (Genom utbildningen SMO) hösten 2011 på Bårslövsstationen, men har ingen kontakt där. Men däremot så ska det finnas en bandvagn på Bårslöv också, som inte är i skarp drift på brist av utbildning. Behövs bandvagnen kollar man om personalen i tjänst kan köra den, annars får man ringa någon annan. Ej rakelmärkt, tror den är märkt 209.

Gällande Unimogen har jag också hört att den inte varit på larm mycket heller. I det laget jag följde hade man haft den på ett tungräddningsuppdrag i Ängelholm för några år sedan. Dock vände styrkan innan framkomst. Men behovet av fordonet måste ju finnas kvar eftersom tunneln finns kvar. Dessutom diskuteras det att förlänga tunneln genom de södra delarna av staden, så att det finns behov står klart.

Men jag undrade mest om någon visste hur man skulle lösa det om behovet uppstod vid eventuella larm till tunneln?

50
Helsingborgs Brandförsvar har för närvarande en spårbunden Unimog U1650L av 1994 års modell, reg nr JRY 445. Den står placerad på station Bårslöv som 264-1090, och är inköpt och avsedd för framförallt tågtunneln under Helsingborgs centralstation (Knutpunkten).
Den ligger nu med sina 19 år ute på KVD Kvarndammen till försäljning.

Är det någon som vet om fordonet planeras ersättas eller om man på annat sätt löser detta organisatoriskt, exempelvis genom samverkan med Båstads Räddningstjänst som har 2 fordon avsedda för Hallandsåstunneln?

Tack på förhand!

51
Räddningstjänst och brandkår / SV: Nyheter hos RSG!
« skrivet: 19:14 - 27/09 2013 »
De 11 nya räddningsenheterna till RSG, och som skall levereras av Sala Brand, har nu blivit 10.
Räddningsvärnet i Olofstorp blir utan och får behålla sin 26 år gamla bil.

Kanske får ny bil ändå? Det är ju 10 bilar som ersätts, så en borde bli över till värnet i Olofstorp?

52
Räddningstjänst och brandkår / SV: RTJ Syd
« skrivet: 12:37 - 03/09 2013 »
Lite nytt

Stn Löberöds liten enhet har nummerändrats från 263-3360 till 263-3390.

Löberöds gamla 637 (tidigare Jägersros transportbil 127) flyttas i dagarna till stn Marieholm som liten enhet 263-3490. Ny fordonskategori på den stationen.

Nya organtransportbilen VW Multivan fick vid leveransen nr 263-2072 men är nu nummerändrad till 263-2090.

Hej!
Har du någon aning varför nummerändringen till 3390 skett? Har man fått en ny bil, FIP:en 2460 fått 3360 eller annat?

53
Övrigt / SV: Blåljusrelaterade nyhetsklipp och artiklar
« skrivet: 19:05 - 01/09 2013 »
Husbåtshaveri

Se bifogad länk angående husbåten som välte i Västra hamnen, Malmö, i går kväll.

http://www.pppress.se/index.php?option=com_content&view=article&id=12259:PPOLY2-20130831&catid=77&Itemid=435

Komplettering:

Styrkor insattes från 8 stationer, enligt IB: Hyllie, Jägersro, Malmö-Centrum, Löddeköpinge, Helsingborg, Halmstad, Trelleborg och Skurup.


Snacka om gränsöverskridande räddningstjänst.

Även Kustbevakningen åkte dit. Fanns tillgängliga, sannolikt pga VM i segling som just nu pågår i Malmö.

Var det dykare från Helsingborg och Halmstad?


Svårt att säga exakt om man inte var där, men jag skulle personligen tippa att Malmö centrum, Helsingborg, Trelleborg och Halmstad kallades som dykare eftersom det befarades vara människor både inuti och under husbåten.

54
Med tanke på RAKEL-märkningen (1466) och faktumet att det står "kem" i marginalen tänker jag att den är det komplement till lastväxlaren 1460 som har storstockholms kemutrustning, då Farsta är kemstation. Troligen är den då tänkt att komplementera kemskyddet med indikeringsutrustning för diverse kemikalier. Rullar alltså på kemlarm.

55
Övriga fordon / SV: Boströms i Uppsala
« skrivet: 22:54 - 17/07 2013 »
Räddningstjänsten i Uppsala har ju sedan flera år lagt ut dyktjänsten på det privata företaget Göran Boström AB. Ã…tminstone förr hade Boströms
bussar med blåljus för dykuppdrag. Finns det någon som har kläm på hur läget är nu? Sköter Boströms fortfarande dyktjänsten? Vad har de i så fall för fordon för ändamålet? Bilder?

Intressant. Jag hade ingen aning om att man löst det så i Uppsala. Själv har jag bara hört talas om Östhammar under fd Rtj Norduppland som hade Räddningsdyk i Uppsala Län, som då hade Skadeservice AB som entrepenör. Trodde Skadeservice AB tjänade Östhammars intressen som i sin tur tjänade länet. Läget kan ju ha förändrats sedan Norduppland uppgick i Uppsala Brandförsvar, särskilt med tanke på det ekonomiska läget.

56
Räddningstjänst och brandkår / SV: RTJ Smedjebacken
« skrivet: 20:52 - 02/07 2013 »
Mer info om nya bilen samt bilder;
http://www.autokarossrescue.se/sv/artikel/220/leverans-till-smedjebacken.html

Första Volvo FMX:en som släck-/räddningsbil i Sverige!?  :D

Det passade även bra med dom gula jalusierna & den gula Trux-bågen i fronten!
Snyggt!  8)


Vad jag läst finns det bara en FMX i SVerige sedan innan, i Alingsås kanske det var?? En lastväxlare. Men Storgöteborg har beställt ett gäng BAS-bilar så det kommer fler. Men för nuet är denna unik i sig som släck-/räddningsbil och om jag får säga det själv: Väldigt trevlig att titta på.

57
Övrigt / SV: Omfattande trafikolycka
« skrivet: 00:27 - 01/06 2013 »
http://hd.se/astorp/2013/04/13/raddningstjansten-moderniserar/

Någon frågade om Ã…storps tankbil som krockades i olyckan. Verkar som att man hyrt/lånat från Helsingborg (troligtvis fd 264-1040 Bårslöv gissar jag). Enligt artikeln skulle tankbilen bytats ut detta året ändå, så tur i oturen. Man ska även ersätta reservbilen 264-8620 (en Scania G82 M -88, avställd sedan 20130528) så jag tolkar det som att en BAS IV,eller kanske någon form av specialbygge, är på gång till Ã…storp.

58
Räddningstjänst och brandkår / SV: Scania SBA/SBAT
« skrivet: 21:58 - 07/05 2013 »
Lund (SBA) om jag inte har fel.. avyttrad

59
Precis som Scaniaolsson hann skriva precis innan mig är Trelleborgs kommun ägare, men också är fordonsstatus "i trafik" fortfarande..

Beträffande registrering som utryckningsfordon kom det för några år sedan en tidningsartikel om räddningsfordon som inte var reggade som detta. Kan vara så enkelt att fordonet är felreggat sedan det togs i bruk 2002.

Jag skulle också tippa service. Eller så hade du bara sådan otur att den var ute på vift när du körde förbi. Kanske tankbilsförstärkning till någon annan station?

60
Övrigt / SV: Blåljusrelaterade nyhetsklipp och artiklar
« skrivet: 14:11 - 03/05 2013 »
Polisen ska utreda om Högsäters brandkår gjort sig skyldiga till "Allmänfarlig vårdslöshet"

http://bohuslaningen.se/nyheter/dalsland/1.2134776-brandkar-utreds-om-hotande-grasbrand


Löjligt...man kanske borde lägga energi på vad som orsakade branden istället. Hur många gånger har man inte fått slangbrott vid andra bränder utan att en sådan anmälan upprättats...

Sidor: 1 ... 3 [4] 5 ... 8